Woonkamer

Industrieel interieur (woonkamer)

Een industrieel interieur in de woonkamer is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Dit type interieur staat bekend om zijn ruige, onafgewerkte uitstraling en is gebaseerd op de functionele en praktische esthetiek van de industriële revolutie. In dit blog zullen we de belangrijkste kenmerken van een industrieel interieur bespreken en enkele materialen en elementen benoemen die vaak worden gebruikt in dit type interieur.

Industrieel interieur: wat houdt het in?

Een industrieel interieur is geïnspireerd op oude fabrieken, lofts en pakhuizen. Het combineert ruwe, onbewerkte materialen met strakke lijnen en industriële vormen. Het kleurenpalet is meestal ingetogen en beperkt tot grijstinten, bruinen en zwarten. Het doel van een industrieel interieur is om een robuuste, ongepolijste uitstraling te creëren, zonder daarbij concessies te doen aan functionaliteit en comfort.

Belangrijkste materialen en elementen

  1. Metaal

Metaal is een van de meest voorkomende materialen in een industrieel interieur. Het wordt vaak gebruikt voor meubels, verlichting en accessoires. Metalen accenten, zoals buizen en frames, zijn ook een belangrijk onderdeel van een industrieel interieur. Roestvrij staal, ijzer, koper en messing zijn populaire keuzes voor metalen accenten en meubels. Metalen accessoires, zoals kisten, manden en rekken, voegen ook een industrieel tintje toe aan het interieur.

  1. Baksteen

Baksteen is een ander belangrijk element in een industrieel interieur. Het kan worden gebruikt voor accentmuren, open haarden en vloeren. Baksteen voegt textuur en warmte toe aan een ruimte en past perfect bij de industriële esthetiek. Bakstenen muren worden vaak gecombineerd met ruwe houten vloeren en plafonds om een uitgebalanceerde en warme uitstraling te creëren.

  1. Hout

Hout is een belangrijk materiaal in een industrieel interieur. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren, plafonds en meubels. Het hout dat wordt gebruikt in een industrieel interieur is meestal ruw en onafgewerkt. Denk aan oude pallets, barnwood en gerecycled hout. Door houten elementen te combineren met metalen accenten ontstaat er een interessant contrast dat het industriële gevoel versterkt.

  1. Beton

Beton is een materiaal dat vaak wordt geassocieerd met industrieel design. Het kan worden gebruikt voor vloeren, muren en werkbladen. Beton voegt een moderne en minimalistische uitstraling toe aan een ruimte. In een industrieel interieur wordt beton vaak gecombineerd met metalen accenten en houten elementen om een gebalanceerde uitstraling te creëren.

  1. Verlichting

Verlichting is een belangrijk element in elk interieur, maar in een industrieel interieur speelt het een nog grotere rol. Verlichting kan worden gebruikt als decoratief element, maar het is ook belangrijk om praktisch en functioneel te zijn. Industriële verlichting wordt vaak gekenmerkt door het gebruik van metalen accenten en onbewerkte materialen zoals koper en ijzer. Hanglampen, wandlampen en staande lampen zijn allemaal populaire keuzes voor industriële verlichting.

  1. Meubels

De meubels in een industrieel interieur zijn meestal functioneel en praktisch. Ze zijn ontworpen om te worden gebruikt en zijn vaak gemaakt van metaal en hout. Denk aan industriële krukken, stoelen en tafels. Deze meubels zijn robuust en duurzaam, maar ook comfortabel en stijlvol.

  1. Accessoires

Accessoires zijn de finishing touch van een industrieel interieur. Ze voegen persoonlijkheid en karakter toe aan een ruimte. Metalen accessoires, zoals klokken, spiegels en fotolijsten, zijn populaire keuzes voor een industrieel interieur. Andere populaire accessoires zijn gerecyclede objecten, zoals oude koffers, industriële lampen en vintage borden.

Kleuren bij deze interieurstijl

Bij een industriële interieurinrichting wordt er veel gebruikt gemaakt van de kleur grijs. Je moet hierbij niet alleen denken aan de standaard grijze kleur, maar ook aan kleuren zoals lichtgrijs of antraciet. Deze kleur wordt toegepast in verscheidene elementen in je interieurinrichting. Denk aan de vloer, accessoires en meubels/kasten (sidetables) en wanden.

Een industrieel interieur is dus een stijlvolle en functionele manier om je huis in te richten. Het combineert ruwe, onbewerkte materialen met strakke lijnen en industriële vormen. Metaal, baksteen, hout en beton zijn de belangrijkste materialen die worden gebruikt in een industrieel interieur, en industriële verlichting, meubels en accessoires zijn allemaal belangrijke elementen van deze stijl. Als je op zoek bent naar een manier om je huis in te richten met een stoere, ongepolijste uitstraling, dan is een industrieel interieur misschien iets voor jou.

Meer te weten komen over deze interieurstijl en anderen? Lees de andere blogs op WWIW.nl