Tuin

Hoe kun je zelf een hortensia snoeien? 

Als je een mooie hortensia in je tuin hebt, dan wil je natuurlijk dat deze er op zijn best uitziet. Het snoeien van een hortensia is dan ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud ervan. In deze handleiding leer je hoe je zelf een hortensia kunt snoeien zodat deze er prachtig bij staat. 

Wat is een hortensia? 

Voordat we beginnen met het snoeien van de hortensia, is het handig om te weten wat voor plant het eigenlijk is. De hortensia is een struik die vooral bekend staat om zijn grote, bolvormige bloemen in verschillende kleuren. Het is een populaire plant in veel tuinen vanwege zijn prachtige uiterlijk en eenvoudige verzorging. 

Wanneer moet je een hortensia snoeien? 

De beste tijd om een hortensia te snoeien is in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Afhankelijk van het soort hortensia dat je hebt, kan de beste tijd om te snoeien variëren. Over het algemeen geldt dat je een hortensia na de bloei kunt snoeien, maar niet te laat in het seizoen. 

Welk gereedschap heb je nodig? 

Voordat je begint met snoeien om een hortensia te snoeien, is het belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Voor het snoeien van een hortensia heb je nodig: 

 • Een scherpe snoeischaar 
 • Eventueel een takkenschaar of snoeizaag voor dikkere takken 
 • Een paar tuinhandschoenen 

Hoe snoei je een hortensia? 

Nu je het juiste gereedschap hebt, is het tijd om te beginnen met snoeien. Volg deze stappen om je hortensia op de juiste manier te snoeien: 

Stap 1: Verwijder dode of beschadigde takken 

Begin met het inspecteren van de hortensia om te zien of er dode of beschadigde takken zijn. Verwijder deze takken met de snoeischaar. Als je dikkere takken moet verwijderen, gebruik dan de takkenschaar of snoeizaag. 

Stap 2: Snoei oude takken weg 

Snoei vervolgens de oude takken van de hortensia weg. Dit zijn de takken die al jaren in de struik zitten en niet meer veel bijdragen aan de groei en bloei van de plant. Knip deze takken helemaal weg bij de basis van de plant. 

Stap 3: Snoei takken diep terug 

Als je een grote hortensia hebt die uit zijn voegen is gegroeid, kun je ervoor kiezen om sommige takken diep terug te snoeien. Dit betekent dat je de takken helemaal terugsnoeit tot op het niveau van de grond. Dit kan de plant helpen om weer op te bloeien en er beter uit te zien. 

Stap 4: Snoei de rest van de takken bij 

Tot slot is het tijd om de rest van de takken bij te snoeien. Knip de takken bij tot net boven een gezonde knop, zodat er nieuwe takken kunnen groeien en de plant mooi gevormd blijft. Let erop dat je niet te veel wegsnoeit, want dan kan dit ten koste gaan van de bloei van de plant. 

Hoe zorg je voor een gesnoeide hortensia? 

Nu je hortensia gesnoeid is, is het belangrijk om goed voor de plant te blijven zorgen. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je hortensia gezond blijft: 

 • Geef de plant voldoende water en voeding, vooral in het groeiseizoen. 
 • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren. 
 • Bedek de plant in de winter met een laagje mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. 

Veelgestelde vragen over het snoeien van een hortensia 

 1. Kan ik een hortensia snoeien in de zomer? Het is mogelijk om een hortensia in de zomer te snoeien, maar dit kan ten koste gaan van de bloei van de plant. Het beste moment om te snoeien is in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. 
 1. Moet ik alle oude takken wegsnoeien? Nee, je hoeft niet alle oude takken weg te snoeien. Het is voldoende om de takken die al jaren in de struik zitten weg te snoeien en de rest van de takken bij te snoeien. 
 1. Kan ik een hortensia te veel snoeien? Ja, het is mogelijk om een hortensia te veel te snoeien. Dit kan ten koste gaan van de bloei van de plant. Zorg ervoor dat je niet te veel wegsnoeit en de plant genoeg tijd en ruimte geeft om te herstellen. 
 1. Wanneer bloeit een hortensia? Een hortensia bloeit meestal in de zomer, afhankelijk van het soort hortensia dat je hebt. Sommige soorten bloeien ook in het voorjaar of de herfst. 
 1. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hortensia mooi blijft na het snoeien? Om ervoor te zorgen dat je hortensia mooi blijft na het snoeien, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Geef de plant voldoende water en voeding en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Zo blijft de plant gezond en mooi van vorm. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *