Tips

Japanse Kardinaalsmuts haag in de tuin plaatsen

Kent u de Japanse Kardinaalsmuts ‘Green Spire’ al? Deze compact groeiende haagplant is een plaatje om te zien. Het heeft donkergroene bladeren die langwerpig van vorm zijn en aan de uiteinden licht gekarteld. Dat maakt direct al indruk. De haag kan op iedere standplaats goed gedijen en is bovendien winterhard. Hierdoor kunt u ook, zelfs tijdens een strenge winter, genieten van een groene haag. Omdat het zo’n schoonheid is, is de Japanse Kardinaalsmuts kopen ook handig wanneer u deze solitair, in groepsbeplanting of in een border wilt plaatsen. De maximale hoogte is 80 centimeter waardoor u er ook strakke en lage tuinkamers mee kunt realiseren.  Dankzij zijn oorsprong in Japan is de ‘Green Spire’ een plant die het goed doet in ons Nederlandse klimaat. U kunt de Euonymus japonicus het hele jaar door aanplanten, behalve tijdens een vorstperiode.

Japanse Kardinaalsmuts onderhoudsvriendelijk

De Japanse Kardinaalsmuts heeft maar weinig onderhoud nodig. Om het vol en compact te houden wordt één maal per jaar snoeien aanbevolen. De meest geschikte periode hiervoor is aan het einde van de winter, in de maand april. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar en snoei op een niet al te warme, liefst bewolkte dag. De kans op verbranden van de tere blaadjes is dan het kleinst. Ook al bent u nog zo voorzichtig, meestal krijgen de blaadjes na het snoeien bruine randjes. Maar geen nood, dat trekt na verloop van tijd vanzelf weer bij. In de meeste gevallen is alleen de bovenzijde van de Japanse Kardinaalsmuts voldoende. 

Aanplanten van de Japanse Kardinaalsmuts

De haagplant houdt van goed gedraineerde grond zodat de wortels niet gaan rotten. Woel de grond voor het aanplanten daarom goed om en vermeng het met wat aanplantgrond. Alleen de kluit hoeft maar te worden ingegraven. Voor het maken van een strakke, rechte haag kunt u gebruik maken van een hulplijntje. Dompel de Japanse Kardinaalsmuts eerst onder in een emmer water zodat de wortels zich goed vol kunnen zuigen met vocht. Na het aanplanten geeft u direct water en dit blijft u de eerste weken regelmatig herhalen. Is het erg warm weer. Geef dan iedere ochtend water. Daar kan de Japanse Kardinaalsmuts de hele dag op teren en blijft het z’n prachtige groene kleur behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *